Wist je dat lijnen een vorm van hongerlijden is?  

Nieuwsbrief Voedingsconsulente Marlene no 1. 

 

‘Nu afvallen zonder honger!’ wordt wel eens verkondigd in een dieetboek of op de verpakking van een afslankmiddel. Dit blijkt in de praktijk niet het geval te zijn. Wanneer je lijnt, lijdt je in die periode honger. Nu zul je mogelijk denken dat het niet erg is een tijdje honger te lijden. Het tegendeel is echter het geval. “Even de tanden op elkaar en dan ben ik op het gewenste gewicht”, zou er door je hoofd kunnen gaan. Wanneer je af wilt vallen en daarna ook op je gewicht wilt blijven, is het echter niet verstandig om te gaan lijnen.  

Wanneer je gaat lijnen, ontstaan er tekorten in je lichaam aan voedingsstoffen en energie. Het herstellen van dit tekort door weer normaal te eten, is niet altijd voldoende. Wanneer je wilt afvallen en de rest van je leven op het gewenste gewicht wilt blijven, zul je langzaam moeten afvallen, bijv. één pond per week. Wanneer je te snel afvalt, gaat je lichaam heel zuinig om met de energie die het krijgt. Je lichaam gaat als het ware in de spaarstand staan. Wanneer je na je lijnperiode weer wat meer gaat eten, is de kans groot dat het lichaam op de spaarstand blijft staan. Dit is zeker het geval wanneer je niet voldoende beweegt. Je stofwisseling is behoorlijk door de war. Wanneer je iets meer begint te eten na het lijnen, kun je zelfs meer aankomen dan voor je lijnperiode. 

Een ander gevaar dat op de loer ligt wanneer je gaat lijnen, is dat overeten en emotie-eten op de loer liggen. Je kunt bang worden om weer honger te lijden en daardoor obsessief met eten bezig gaan. Het gevoel dat je niet genoeg hebt, blijft bestaan. Je bent je hier misschien niet van bewust, maar vaak ontstaat zoiets na een (strenge) lijnperiode. Je gaat dan bijvoorbeeld eten, niet omdat je lichamelijk honger hebt, maar omdat je angst hebt om honger te lijden. Kortom je bent in een vicieuze cirkel terecht gekomen. Je komt weer aan en gaat weer lijnen. Wil je hier je leven lang mee bezig zijn? 

Een beter alternatief is te kiezen voor gezond eten en te bewegen, zodat je langzaam afvalt en dit je verdere leven op een redelijk gemakkelijke manier kunt blijven volhouden. Hier hoort dan ook af en toe iets lekkers bij.  

Graag zie ik je voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek om je hierin te ondersteunen. 

Voedingsconsulente Marlene