Begeleiding bij overgewicht

 

Graag reik ik je een helpende hand bij het verlagen van je gewicht door het aanleren van gezonde voedingsgewoonten. Ik vind het belangrijk dat dit geleidelijk gebeurt, zodat je na het afslankproces de nieuwe manier van eten kunt behouden. Hierbij is persoonlijke aandacht en geduld onmisbaar. Er zullen altijd momenten zijn dat het moeilijk voor je is om je aan je nieuwe eet- en beweegpatroon te houden. Ik vind het van belang om ook in deze perioden altijd achter je te staan. Wanneer eenmaal het gewenste gewicht is bereikt, begint de periode van het behouden van dit gewicht. Dit is voor velen een spannende en moeilijke tijd. Het is mogelijk dat je weer terugvalt in oude voedingsgewoonten, waardoor je weer aankomt in gewicht.

Hierdoor ontstaat het zogenaamde jojo effect. Dit werkt als volgt. Tijdens het afvalproces werd je lichaam ertoe gedwongen om zuinig om te gaan met de hoeveelheid energie (voeding) die het binnenkreeg. Wanneer je na het afvallen weer meer gaat eten, blijft je lichaam nog steeds zuinig omgaan met de energie (voeding) die het krijgt. Dit betekent dat de stofwisseling op een laag pitje blijft. Wanneer je wat meer zou gaan eten na het afvalproces, kom je daarna alleen maar nog meer aan. Soms zelfs meer dan voordat je begon af te vallen. De periode na het bereiken van het gewenste gewicht is om die reden een spannende en soms moeilijke periode.

Voor mij is het daarom van belang om je een goede nazorg te bieden, indien je dit op prijs stelt. Het lichaam heeft ca. 2 jaar nodig om aan de nieuwe eetgewoonten te wennen vanwege allerlei fysiologische processen. Ook vanwege terugval naar oude eetgewoonten is nazorg een zeer belangrijk punt om aandacht aan te besteden. Het zou zo jammer zijn, als je na verloop van tijd toch weer aan gaat komen. Dan kun je weer opnieuw beginnen en je kunt daardoor ook gaan denken: ‘het lukt me toch nooit’.

 

Een manier om dit te bereiken kan bijvoorbeeld zijn ‘afvallen in stapjes’. Dit betekent dat je eerst ca. 5% afvalt t.o.v. van je huidige gewicht en dat je dit gewicht enige tijd (bijv. 2 weken) vasthoudt. Daarna ga je weer een stapje verder en valt weer ca. 5% af t.o.v. het gewicht dat je hebt bereikt. Het nieuw verworven gewicht behoud je vervolgens weer enige tijd enz.

Samen zullen we ontdekken dat je nieuwe voedingsgewoonten je lichaam een ‘boost’ geven. Je voelt je fitter en gaat positiever in het leven staan. Graag wil ik je laten zien dat je nieuwe manier van eten ook lekker is, je verzadigt en goed voor je is. Ook beweging speelt hierbij een grote rol van betekenis. Je zult ontdekken hoe goed het je zal doen je lichaam te voeden in plaats van te vullen”.

 

We worden allemaal ouder. Als je jong bent, ben je daar niet altijd mee bezig. Gezonde eet- en leefgewoonten kunnen je ook een gezondere oude dag geven. Je kunt door gezond te eten en te bewegen voorkomen dat je op oudere leeftijd gezondheidsklachten, zoals een te hoge cholesterol, hoge bloeddruk, diabetes type II. Hart- en vaatziekten liggen in het verlengde hiervan. Voor de lange termijn, de rest van je leven, leeft een gezond leven meer voordeel op!