Begeleiding bij ondergewicht

 

Graag reik ik je een helpende hand bij het verhogen van je gewicht door het aanleren van gezonde voedingsgewoonten.

 

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je ondergewicht hebt. Daarom is het belangrijk te onderzoeken wat precies de oorzaak van je ondergewicht is. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:
*Bepaalde emoties waardoor je het moeilijk vindt om te eten. Misschien helpt het om samen te kijken waar dit vandaan komt. Op deze manier zou meer inzicht kunnen worden verkregen in de redenen waarom je moeite hebt om te eten. Door dit inzicht kunnen we hier mogelijk samen wat aan doen.

*Je hebt simpelweg niet genoeg geld om gezonde voeding te kopen en daardoor eet je te weinig. Ik kan je adviezen geven om gezond en toch voor weinig geld te eten. Wanneer dit het geval is, kunnen we tijdens het gratis kennismakingsgesprek ook over de kosten van de consulten iets afspreken.
*Je vindt eten helemaal niet belangrijk. Je besteedt er geen aandacht aan. Je eet omdat je moet eten, maar ervaart het niet als iets positiefs.
* Je wilt je manier van eten wel veranderen, maar je bent er zo aan gewend geraakt en je vindt het moeilijk je huidige eetpatroon te doorbreken.

Dit kunnen allerlei redenen zijn waarom ondergewicht is ontstaan. Tijdens de consulten worden deze onderliggende redenen bespreekbaar gemaakt, zodat het makkelijker voor je wordt om de voedingsadviezen in de praktijk te brengen.

Bij ondergewicht is het belangrijk dat je langzaam aankomt zodat je geleidelijk op het gewenste gewicht komt en de nieuwe manier van eten kunt blijven behouden. Hierbij is persoonlijke aandacht en geduld onmisbaar.

 

Er zullen altijd momenten zijn dat het moeilijk voor je is om je aan je nieuwe eet- en beweegpatroon te houden. Ik vind het van belang om ook in deze perioden altijd achter je te staan. Wanneer eenmaal het gewenste gewicht is bereikt, begint de periode van het behouden van dit gewicht. De periode na het bereiken van het gewenste gewicht is een spannende en soms moeilijke periode. Voor mij is het daarom van belang om je een goede nazorg te bieden, indien je dit op prijs stelt. Het lichaam heeft ca. 2 jaar nodig om aan de nieuwe eetgewoonten te wennen vanwege allerlei fysiologische processen. Ook vanwege terugval naar oude eetgewoonten is nazorg een zeer belangrijk punt om aandacht aan te besteden. Het zou zo jammer zijn, als je na verloop van tijd toch weer gewicht gaat verliezen. Dan kun je weer opnieuw beginnen en je kunt daardoor ook gaan denken: ‘het lukt me toch nooit’.